Brian Tracey (USA)

Brian Tracey (USA)

Úspech je dielom pracovitosti.

Brian Tracey, motivátor

Snáď každý túži po nejakom úspechu. Ako sa však k nemu dopracovať? Mnohí spoliehajú na náhodu, šťastie, iní hovoria, že všetko je vec náhody. Áno, či nie? Aj o tom hovorí jeden z najznámejších poradcov k téme – ako byť úspešným človekom – Brian Tracey z USA. O cestách k úspechu treba hovoriť v rodinách i školách. Možno by bolo užitočné, aby sa tejto téme venovalo aj niekoľko hodín diskusií s mladými ľuďmi. Nasledujúce riadky a rozhovor, ktorý Brian Tracey poskytol pri nedávnej návšteve Slovenska TV TA3 môžu byť k tomu dobrou inšpiráciou.

• Mimoriadne úspešní ľudia sa riadia podľa určitých rituálov. Môžete povedať, ktoré sú tie najdôležitejšie?

Práve som dopísal knihu o zvykoch sebadisciplinovaných. Veľmi úspešní ľudia sú disciplinovanejší ako iní. Plánujú svoju prácu, vstávajú veľmi skoro ráno, sústreďujú sa výhradne na svoje najvyššie priority a na ciele, ktoré ich privedú k hodnotným výsledkom. Tvrdo a disciplinovane robia viac ako iní ľudia. Disciplína je veľmi užitočný životný návyk.

• Mnoho ľudí si myslí, že disciplína je niečo s čím sa rodíme, k čomu sme boli vychovávaní. Vy si myslíte, že k disciplíne sa môžete vytrénovať?

Mám pre vás otázku. Rodíme sa tak, že sa vieme bicyklovať, že vieme riadiť auto, prípadne ovládame počítač? Toto všetko sú schopnosti, ktoré sa učíme. Samého sebe môžete naučiť disciplíne, alebo inej schopnosti. Vaše možnosti učiť sa nové zručnosti sú nekonečné. Všetko závisí od vás.

• Sú však určité limity najmä časové. Každý z nás má k dispozícii len nejaký čas. Vy ste absolútny guru v tíme manažmente. Čo by ste povedali ľudom – ako treba manažovať svoj čas, aby sme boli úspešní ale aj spokojní, harmonickí a vyrovnaní?

Pracoval som na tomto probléme 30 rokov. Zistil som, že kvalita vášho života závisí od toho, ako riadite svoj čas.

Nešťastní ľudia manažujú svoj čas hrozne. Úspešní a šťastní ľudia manažujú svoj čas dôsledne. Tu je riešenie – Najzložitejšie na riadení svojho času je určenie priorít. Rozhodnite sa čo je prvoradé a čo je menej podstatné, určite si priority. Kľúč k úspechu vedie cez zistenie čo je najdôležitejšie pre váš úspech v tomto okamihu. Robte iba jednu vec naraz a to tú najdôležitejšiu. Ak ste schopní to spraviť, zbavte sa neduhov a docielite čo chcete.

• Mnohým ľudom stačí priemernosť, aby nevyčnievali z radu. Vy učíte ľudí, ako byť nadpriemerným. Čo by ste poradili ľudom? Ako žiť nadpriemerný život?

Verím, že ľudské myslenie sa nezmenilo za posledných 25 tisíc rokov. Už Aristoteles v antickom Grécku hlásal, že najdôležitejším cieľom v živote človeka je byť šťastným. Otázka znie ako budem šťastným? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Ak pracujete na naplnení cieľa, na ktorom vám veľmi záleží, napríklad, pokojne aj na upratovaní Vášho domu v sobotu, tak dosiahnutím výsledku získavate pocit šťastia.

Keď vidíte ako vám ide práca od ruky, neustále sa zlepšujete, napredujete k svojim cieľom dodá vám to sebadôveru a pocit šťastia. Každý človek je tvorcom svojho šťastia tak, že pracuje na naplnení svojich predstáv a stále sa zdokonaľuje.

Vždy máme na výber. Aj dnes keď už nežijete v komunizme, máte na výber. Dívať sa na iné príležitosti, nové výzvy si vyžaduje nové zručnosti prežitia.

Jestvuje príslovie, že prednášame a učíme to, čo sa máme sami učiť. Takže aj vy sa v tíme manažmente ešte stále učíte?

Časový manažment je ako fyzická aktivita v posilňovni. Musíte cvičiť denne. V každej chvíli musíte samého seba upozorňovať, že nemôžete tráviť čas aktivitami, ktoré sú pre váš cieľ nepodstatné.

Je pre váš cieľ ťažké spracovať ako vychovávate svoje štyri deti, keď vyrastajú s otcom, ktorý je disciplinovaný, ktorý dokáže prezieravo narábať so svojím časom a svojou energiou? Podarilo sa vám naučiť tieto zručnosti aj vaše deti?

Rodičovstvu som sa učil keď sme mali prvé dieťa. Najhoršie čo môžete ako rodič urobiť je nútiť svoje deti robiť veci podľa vašich predstáv. Nútiť ich do niečoho. Naučil som sa, že najlepšou vecou, ktorú môžete pre svoje deti urobiť je byť pre ne vzorom.

Ako som spomínal, nikdy som svoje deti nenútil niečo robiť. Jednoducho ma pozorovali a rozhodli sa podľa seba.

´Každé z mojich štyroch detí vyrastalo tak, že boli schopné organizovať si svoje aktivity. Sú sebavedomé, optimistické. Len som snažil byť dobrým vzorom pre svoje deti.

• Stáva sa vám, že sa niekedy nesprávate a nekonáte tak, ako prednášate ?

Áno, samozrejme. Niekedy sa mi stane, že moje deti ma citujú z mojich knižiek. Síce sa mi nepriznajú, že čítajú moje knižky, že pozerajú moje videosemináre, ale ak robím niečo, čo sa prieči mojím zásadám, vždy ma upozornia a kritizujú. Hovoria mi – mal by si robiť tak, ako je to v knižke. Sem – tam ma dobehnú.

• V čase finančnej krízy sa často spomína, že medzi finančnými korporáciami sa stráca dôvera. Máte na to podobný názor?

Študoval som ekonómiu a psychológiu viac ako 30 rokov. Zistil som, že spoločnou túžbou všetkých ľudí je mať viac. Chcú mať viac peňazí, chcú byť úspešnejší a to, čo ich brzdí sú vlastné prekážky, ktoré si vytvoria vo vlastnej hlave.

Tak ako ste to mali za komunizmu – ľudia mali svoje ambície, ale museli ich okresať. Dnes všade na svete – v Číne, v Amerike alebo na Slovensku chcú byť ľudia stále úspešnejší. A keď regule, zákony umožňujú finančným inštitúciám mať viac, chcú zbohatnúť čo najrýchlejšie.

Podobne, ako sa banky snažili zbohatnúť za posledné dva roky. Je to prirodzené správanie ľudí. Je bežné, že ľudia po tomto túžia. Ak majú príležitosť zbohatnúť rýchlo chopia sa jej. Nanešťastie, veľa ľudí chcelo vytvoriť veľa vecí s málom peňazí a systém sa zosypal. Ale z recesie je cesta nahor. Vždy to tak bolo v dejinách. Veci sa napravili.

• Je dôležité, aby ľudia bohatli rýchlo? Dnes chcú všetci všetko robiť a dosiahnuť v čo najkratšom čase . Je tá rýchlosť naozaj natoľko dôležitá?

Dosiahnuť úspech v akejkoľvek oblasti trvá určitý čas. Je to proces, kedy rastiete, súťažíte. Pravda je taká, že úspešní ľudia sú netrpezliví. Chcú napredovať rýchlo a to je dobre, lebo ich to núti byť akčnými. Obzrú sa späť na obdobie pred desiatimi rokmi a teší ich vedomie, že keby neboli netrpezliví, keď mali trebárs dvadsať rokov, dnes by neboli úspešnými.

Pravda je totiž taká, že väčšina ľudí až 80 % sú leniví. Nič ich nemotivuje, nenapredujú a nebudú úspešní.

• Máte na to nejaké vysvetlenie, prečo sú niektorí ľudia veľmi ambiciózni a chcú dosiahnuť veľa a tá väčšina sú jednoducho leniví. Prečo je to tak?

Odpoveď sa týka vzorov. Ak máte svoj vzor a svoje ambície, je to váš štandard, ktorý chcete dosiahnuť. Ak vyrastáte v rodine, kde ľudia okolo vás zabíjajú čas pozeraním televízie a pitím po večeroch, prirodzene si to pamätáte a máte vzorec správania. Veríte, že to tak má byť, že ľudia majú takto žiť. Ak vyrastáte v rodine, kde rodičia riešia problémy, napredujú, čítajú, objavujú veci, viete, že chcete minimálne takto žiť aj vy. Na to máme vzory v živote.

Päťdesiat rokov sa skúmalo a následne zistilo, že ak deťom zmeníte ich vzory, od ktorých sa učia spôsob žitia, meníte ich pohľad na svet i seba samého a otvoríte im úplne nové pole možností, ktoré dovtedy nevideli.

• Aké sú ešte vaše sny a vaše nenaplnené želania ?

Keď som bol mladý nemal som ľahký štart do života. Bol som chudobný a bez peňazí dlhé roky až kým som nepochopil zákonitosti príčin a následkov. Ak som chcel byť úspešný ako predajca, musel som začať drieť aspoň tak, ako moji úspešnejší Z týchto zručností kolegovia. Odpozeral som a osvojil som si ich návyky. Pochopil som, že sa dá naučiť čokoľvek z týchto zručnosti, ktoré vás dovedú k naplneniu Vášho cieľa. To bolo pre mňa prelomové poznanie. Doslova ma to osvietilo. Neskôr som manažoval desať odlišných biznisov. Zarobil som viac ako 10 miliónov dolárov a zistil, že môžem v každej oblasti dosahovať úspech ak sa budem učiť od iných úspešných ľudí. Pomyslel som si, že je to geniálne a tak som začal najskôr radiť zopár ľudom, potom väčším skupinám neskôr som už o pravidlách úspechu prednášal aj 25 tisícovej skupine. Vytvoril som učebnice, viac ako 500 audio a video seminárov, napísal som knihy pre manažérov.

Presviedčal som ľudí, že sa dá všetko naučiť a dosiahnuť tak svoj cieľ. Toto je najhodnotnejšia vec, ktorú som sa v živote naučil a chcel som sa s ňou rozdeliť aj s inými ľuďmi. Splnil sa mi sen.

• Aké dedičstvo by ste chceli zanechať?

Kdekoľvek prednášam chodia za mnou ľudia a hovoria mi, ako ich moje poznatky posunuli v živote. Včera som prednášal v Írsku. Prišiel za mnou muž, ktorý mi povedal : „Pred 12 rokmi som nevedel kto je Brian Tracy a potom dal vašu knihu. Za krátky čas som strojnásobil svoj príjem. Dnes som jedným z najlepšie platených ľudí vo svojom odbore v krajine. Žijem v dome svojich predstáv, jazdím na aute, ktoré sa mi páči, mám šťastnú rodinu, dovolenkujeme na miestach o ktorých som vždy sníval

Od Briana Tracyho som sa totiž naučil, ako dosahovať úspech, ako pre svoj úspech pracovať.

Dedičstvom, ktoré chcem po sebe zanechať je, že naučím ľudí tieto postupy. Osvoja si ich, zmenia svoj život a bude sa im dariť.

• Toto je ten moment, keď sa smeje duša Briana Tracyho?

Je to dôležitejšie ako peniaze alebo čokoľvek iné. Neuvažujem nad peniazmi tak veľa. Keď už máte určitý obnos nemusíte sa obávať o prežitie, neuvažujete nad peniazmi. Keď ste pod touto hranicou, myslíte na peniaze stále. Mojou jedinou prácou je cestovať a učiť to ľudí. Preto som aj na Slovensku. Som tu pre jeho úspech.